E-mail: siremlekgranitgmail.com 5940 Tótkomlós, Fő út 86.

Kérdések és válaszok

Ön már az első lépést megtette azzal, hogy az oldalunkkal ismerkedik, tájékozódik. Javasoljuk, hogy ezt követően keresse fel cégünket személyesen, vagy kérdésével forduljon hozzánk bizalommal, szívesen adunk tájékoztatást, árajánlatot. Szakmailag megbízható kőfaragó cég vagyunk, aki az egyedi elképzeléseit és a síremlék tartósságát is szem előtt tartja, és felhívja a figyelmét a kivitelezés során felmerülő apró, de annál fontosabb részletekre. Várjuk megrendeléseiket a dél-alföldi térségből.
Az idevonatkozó hatályos jogszabályok alapján síremlék elhelyezéséhez, felújításához, átalakításához a temető fenntartójától engedélyt kell kérni, amelynek eltérő díjazása van. Ezt a díjat a kezelő (önkormányzat, egyház, stb.) állapítja meg és fizeti meg megállapodás alapján vagy a megrendelő, vagy a kivitelező. Az engedély megadását megelőzően a fenntartó előzetesen vizsgálja a síremlék kiviteli tervét, illetve a sírhely megváltás meglétét.
Amennyiben nincs elképzelése a hozzátartozónak a síremlék kialakítására vonatkozóan, úgy mi szívesen segítünk megtervezni azt, javaslatot teszünk, tanáccsal látjuk el, illetve bemutatótermünkben számos általunk készített síremlékről készült fotó közül választhat.
A részletek megbeszélése után azonnal, ingyenesen adunk árajánlatot, amely nem kötelezi semmire az érdeklődőt. Azonban a megadott árat egy hónapig tudjuk csak garantálni. A mennyiben a kedves megrendelő elfogadja az árajánlatot, a munka megrendeléséről megállapodás készül, amely részteltesen tartalmazza a síremlék kivitelezését, határidőt, garanciát, és a vállalási árat. A megállapodásban foglalt végösszeget garantáljuk a kivitelezés befejezéséig, függetlenül az időközi árváltozásoktól.
A kihelyezett gránit síremlék különösebb tisztítást nem igényel. A gránit tartóedények víztelenítését azonban a fagy beállta előtt el kell végezni.
A síremlékek különböző vastagságú (3-5-8 cm) gránitlapokból tevődnek össze nálunk. Az átlag magasságáguk 25-28 cm, melyhez alátevős járdát lehet rendelni. Szerkezetileg eltérő a fedlap (3 cm), az oldalfal (5 cm) , a járda, a kis- és nagylépcső (5 cm) és a fejkő (8 cm) vastagságú a típusnak megfelelően, de rendelésre ettől eltérhetünk.

Régen a sírkőnek kizárólagosan a műkövet használták, de mára már ennek alkalmazása kiment a divatból. Átvette helyét a márvány és a gránit. Minőség szempontjából fontos az alapanyagválasztás, hisz hosszútávú befektetésről van szó, ami a hozzátartozónak nagy fejtörést okoz. Aki nem ismeri a két anyag közötti különbséget, annak érdemes megismerni az anyagok előnyeit és hátrányait, tájékozódni, hogy azok az évek során milyen változásokon mennek át.
Hogy mi miért csak gránit síremlék gyártásával foglalkozunk, arra az alábbiak magyarázatot adnak.

Exkluzív megjelenése szól leginkább a márvány mellett, de kevesen tudják, hogy elsősorban beltéri használatra javasolt, mert az nagyon porózus, így nagyobb nedvszívó képességgel rendelkezik, mint a gránit. A gránit nedvszívó képessége ezzel szemben sokkal kisebb, tehát nevezhetjük ellenállóbb kőzetnek, így időtállóbb, ami meghatározza az élettartamát. Karbantartásnál a gránittal alig kell törődni, míg a szabadban elhelyezett márványnak a folyamatos tisztántartásáról gondoskodni kell.

Tehát aki, a gránit mellett dönt az időtállóság mellett teszi le a voksát az esztétikus megjelenés mellett.

A gránit gyakori munkalap alapanyag. Egy természetes kőről beszélünk, amelyet még természetes állapotában vágnak és políroznak ki otthoni használatra. Természetes kő anyagának köszönhetően rendkívül strapabíró, azonban fontos, hogy rendszeres, minden használatot követő tisztítást és karbantartást igényel, hisz konyháról beszélünk A gránit tisztításához meleg szappanos vizet kell használni, hogy megőrizze a fényét. A gránit nagyon kemény anyag, így nehéz megkarcolni, illetve állja a hőmérséklet ingadozásokat. Akár a tűzhelyről azonmód lekapott edényt is rátehetjük!

Természetes kő lévén a gránit nem érhető el sokféle színben és minden darabja sajátos, ezért a konyhát gyakran a kiválasztott munkalap köré kell tervezni. A gránit akár egy életre szóló, ugyanakkor a megjelenést jelentősen meghatározó választás lehet. Kérésre segítünk az anyag, színválasztásban.

Gránitból készült párkány, polírozott felülettel, éltörésekkel az elülső hosszú oldalon és vízorral (vízvetővel) az alján kerül a kért 2-3 cm-es vastagságban méretre legyártásra. Ehhez fontos az ablakok pontos méretezése, a későbbi vakolás, szigetelés figyelembevételével. A párkány, illetve könyöklő ellenáll az időjárás viszontagságainak, az esőnek, a fagynak, a szélnek és az erős napsugárzásnak. Minden ablaktípushoz beépíthető, így bel- és kültéren egyaránt javasoljuk a gránit alkalmazását.
A hely, ami soha nem elég, legyen szó konyháról, fürdőszobáról. Növelje meg a rakodóteret gránit felhasználásával ablakkönyöklő vagy konyhasziget kialakításával, munkapult befordításával, polc elhelyezésével. Pl. a sziget kialakításánál figyelembe kell venni, hogy csak főzésre, esetleg mosogatásra, illetve egyik felét étkezésre is fogják használni. Általános szabály, hogy legalább 100-120 cm szabad területre lesz szükség a sziget körül, egyébként nem javasolt ez a megoldás. Hogy mégis mi szól a gránit felület mellett? Hogy könnyen tisztítható, hő- és időtálló. A padlóburkolattal és egyéb felülettel színben, mintázatban szinkronban jól kiválasztott gránit felület telitalálat, elegáns méltóságot ad a helyiségnek.